Cena goriva u Srbiji je među najvećim u Evropi, zašto?

gas-station

Zvanicnici Vlade nikada neće reći da vode neodgovornu poresku politiku, nikada neće reći da sa najmanjim platama u Evropi plaćamo najskuplje gorivo. Cena nafte u svetu je tek počela da raste, što se može očekivati i u budućnosti. Da li to znači da će cena goriva kod nas do kraja godine preći 200 dinara po litru?

Mnogi se pitaju zašto plaćamo gorivo za 20, 30, pa i 40 centi skuplje od gradjana iz bivših jugoslovenskih republika.  Odgovor je jednostavan: akciza i PDV u ceni jednog litra goriva u Srbiji učestvuje sa preko 50%, u drugim republikama tek sa 20% do 30%!  Varaju se svi gradjani koji misle da je visoka stopa akcize isključivo zbog boljeg  punjenja budžeta, istina je drugačija: što je veća stopa akcize i PDV-a, to će više novca ostati onima koji prodaju naftne derivate na crno. Godinama državni funkcioneri javno objavljuju da su utaje na gorivu 100 miliona evra na godišnjem nivou (a “prstom” nisu mrdnuli da to spreče), kao i 200 miliona evra na trgovini duvanskim proizvodima.

cene_goriva
Cene goriva u Srbiji

Samo jedna ispravka, najnovija istraživanja govore da su ostvarene utaje na prodaji goriva dostigle 269 miliona evra na godišnjem nivou – procena je da približno 20% potrošnje, oko 400 miliona litara, bude prodato bez prijavljivanja prihoda, 80 dinara je prosečno opterećenje akcizom i PDV-om jednog litra goriva, utaja dostize 32 mlrd.dinara, odnosno 269 miliona evra gotovog novca, keša!!!

Da pojasnim: 400 miliona litara na crno naši gradjani ne nabavljaju u Rumuniji, niti na nekoj dunavskoj barži, kupuju ga na pumpama, ne divljim, već najlegalnijim koje su u vlasništvu neke od desetak firmi koje se bave prodajom na malo. I to sa dobijenim fiskalnim računom. Naizgled sve legalno, kako onda dolazi do astronosmke utaje?

Na sledeći način: prodavci deo svog prometa uopste ne prikazu u poslovnim knjigama!!!

Sledi pitanje: kako je to moguce kada će ih prva ozbiljnija kontrola Poreske uprave Srbije otkriti?

Neće ih otkriti, kod tih prodavaca kontrola PU neće doći jer “neko” izuzetno moćan to neće dozvoliti!!!

Taj “neko” štiti kriminalce, a cena zaštite je celokupan iznos godišnje utaje – ko je u maloj siromašnoj Srbiji toliko moćan da prisvoji 269 miliona evra godišnje od prodaje goriva na crno, i jos 200 miliona evra od prodaje cigareta?

Iz svega prethodno napisanog nedvosmisleno može se zaključiti da je previsoka cena goriva isključivo zbog ličnih interesa pojedinaca, najčešće državnih službenika.

Ako bi cena bila niža za 40 dinara po lit.goriva, ako bi se suzbio kriminal sa prodajom goriva na crno, država bi imala oko 400 miliona evra  manje budžetskih prihoda od sadašnjih. Novonastali manjak lako bi se nadoknadio iz sledecih izvora:

  1. Carina prošvercuje 4 do 5 milijardi evra robe, budžet je usled neplaćanja PDV-a oštećen za 600 do 750 miliona evra na godišnjem nivou
  2. Već pomenutom prodajom cigareta bez prijavljivanja prometa utaja poreskih prihoda je 200 miliona evra
  3. Gubitak struje iz EPS-ove mreže u 2016.g. premašio je 26% (10 mlrd.kWh), preko 1,4 mlrd.evra vredi nestala struja po ceni prosečnog kWh u Evropskoj uniji
  4. Kladionice i kockarnice utaje 100 miliona evra na godišnjem nivou
  5. Kineski prodavci nanose štetu od 200 miliona evra zbog nezakonite prodaje robe i držanja radnika na crno
  6. Preko 20 hiljada šlepera prodatog brašna na crno ošteti budžet za više od 100 miliona evra
  7. Turističko-hotelijersko-ugostiteljska delatnost ošteti budžet za 300 miliona evra
  8. Rad na crno 850 hiljada radika odnosi preko 2 mlrd.evra
  9. Preko 180 miliona litara prodatog piva na crno, 70 mil.litara vina, 50 miliona žestokih alkoholnih pica, 8 hilj.tona kafe, dodatno ostećuje budžet za više od 100 miliona evra

Najmanje jos desetak izvora postoji iz kojih se može naplatiti dodatnih 2 do 3 mlrd.evra za budzet.

Ako se ne suzbije kriminal iz prethodnih deset tačaka, mi, gradjani Srbije, do kraja godine opravdano možemo očekivati dalji rast cene goriva.

Ukoliko najavljeni protesti nešto ne promene…

Broj članaka 1

Komentari za “Cena goriva u Srbiji je među najvećim u Evropi, zašto?

  1. Odlican tekst. To je vrh ledenog brega jer se utaja vrsi iz prostog razloga, PRIVREDA JE MRTVA u drzavi. Nista se ne pokrece, sve propalo, rasprodato… Otimacina od naroda na sve strane. Steta, velika steta jer Srbija je jedna prelepa zemlja sa ogromnim potencijalom. Zdrav razum ne moze da shvati ovo sistematsko unistavanje, ovu propast jednog celog drustva! https://www.dailymotion.com/video/x5egzez Ne znam da li si gledao ovaj video, covek je pricao o stanju drustva u svojoj zemlji. Izuzetan um, u srz je pogodio stanje svih drzava na Balkanu! Nemoguce je da sve zemlje plivaju u istim govnima (da prostis) sto znaci da je stvar iskljucivo mentaliteta! Nadam se da je danasnji protest gradjanske inicijative inicijalna kapisla za nesto sto bi moglo da preraste u jedan narodni bunt, da se narod trgne iz letargije i konacno stane na put, mogu slobodno reci TIRANIJI!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Slični članci

Unesite pojam za pretragu i pritisnite enter. Pritisnite ESC za izlaz.

Nazad na vrh