Da li će KUD “Cvetković” posle 73 godine, nelegalno biti izbačen iz svojih prostorija?

KUD Cvetkovic

Kultura uzvraća udarac, pravda na strani folkloraša

Kao bomba juče je odjeknula vest da se Kulturno-umetničko društvo železničara i brodara „Branko Cvetković“ izbacuje iz svojih prostorija u ulici Miloša Pocerca 10., gde se od 1945. godine, s generacije na generaciju baštini srpska kultura. Sudski izvršitelj na osnovu zastarele presude iz 2012. godine, uz pomoć policije blokirao je prostorije i počeo da popisuje narodne nošnje i trofeje ovog kultnog umetničkog društva. Srećom, drama će izgleda trajati samo jedan dan. Na nezakonito iseljenje, regovalo je Pravobranilaštvo, a jutros je i ministar Vukosavljević obećao da se najcrnji scenario neće dogoditi. Prostor koji koristi 400 devojaka i mladića još uvek je zaključan, a preko belih vrata, crvenim voskom I pantljikom je pečatiran. Za večeras oko 19 časova zakazan je veliki skup podrške na uglu Sarajevske i Miloša Pocerca. U znak podrške zaigraće nekoliko stotina folkloraša.

Prema rečima Jovana Šijačkog, predsednika KUD “Branko Cvetković, od svog nastanka 1945. pa sve do danas, njeni članovi su koristili prostorije zgrade u ulici Miloša Pocerca 10. Dakle, čak 73 godine! Nekada je zgrada pripadala sindikatima, danas je to državno vlasništvo.

Članovi KUD „Cvetković“ ispred svojih prostorija
  • Suočili sa tim da nas iz istih izbacuju, jer Republički geodetski zavod nije doneo rešenje u zakonskom roku na žalbu Samostalnog Saveza Sindikata i na taj način omeo uknjiženje Republike Srbije u katastar kao vlasnika nepokretnosti, a samim tim obespravio KUD „Branko Cvetković“ – objašnjava Šijački. – Pravno nelegalno, Samostalni Savez Sindikata, oglušujući se na presude Suda, po kojima Republika Srbija postaje vlasnik ove zgrade, daje nalog sudskom izvršitelju Bojanu Isoskom da iseli sve što je u vlasništvu KUD-a i tako liši naše članove korišćenja prostora koji mu već sedam decenija pripada. S obzirom na to da iseljenje može da izvrši samo vlasnik nepokretnosti, Samostalni Savez Sindikata i sudski izvršitelj su izvršili krivično delo.

Drama je počela u sredu ujutru, u 9 časova kada je sudski izvršitelj Iskoski uz pomoć policije, bez prethodne najave, obaveštenja, zakazivanja iseljenja i pismenog naloga, razvalio brave kulturno-umetničkog društva i zabranio ulazak bilo kome. Uz pomoć policije isteraan je predsednika društva Jovan Šijački.

  • Oglušio se na sve sudske presude koje smo mu prezentovali. Obratili smo se Zaštitniku građana grada Beograda Katarini Žeželj, koja nas je uputila na Državno javno pravobranilaštvo, koje je pravni zastupnik Republike Srbije. Javno pravobranilaštvo je izdalo predlog ukidanja i obustave iseljenja KUD-a „Branko Cvetković“, koje je predato i zavedeno Priverednom sudu u Beogradu. Pokušali smo da uručimo ovaj predlog o obustavi iseljenja izvršitelju koji je u zgradi, ali nije hteo da ga primi. Naš advokat Aleksandar Andrić je zvanično svojeručno odneo taj prigovor u kancelariju Javnog izvršitelja, gde je zavedeno da su primili prigovor – objašnjva Šijački.
Policija blokirala ulaz

REAGOVALO PRAVOBRANILAŠTVO I MINISTAR

Ovaj incident se događa tri dana pred veliku turneju. Društvo “Cvetković” uspelo je da podigne pažnju javnosti. I verovatno, koliko još danas, a na posnovu predloga Pravobranilaštva, biće stopirano iseljenje.

  • Zvao nas je minister kulture Vukosavljević. Obećao je da će se založiti da se obustavi ovo nelagalno iseljenje. Jer zgrada je u vlasništvu države srbije, a nas iseljava Sindikat. Znači nam svaka podrška, jer se iz ove zgrade ne izbacuju stvari, izbacuju se ljudi koji se bave kulturom i tradicijom, koji odrastaju tu i čija je ovo kuća – zaključuje Šijački.
Autor bloga
Broj članaka 35

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Slični članci

Unesite pojam za pretragu i pritisnite enter. Pritisnite ESC za izlaz.

Nazad na vrh