Kako jeftino i kvalitetno da renovirate kupatilo

plumber

Renoviranje kupatila je najskuplja stavka prilikom uređenja stana. Uglavnom se to radi jednom u 15 godina. Pored odabira zidnih i podnih obloga i sanitarija, veoma je bitno koji majstor radi uređenje kupatila, jer možete imati vrhunske pločice, ali ako su one krivo postavljene, kupatilo će izgledati neugledno.

BESPLATAN SAVET

Čitaoci „Urbanih strana“ koji planiraju da renoviraju kupatilo i zamene vodoinstalacije, besplatan savet mogu da dobiju od Nikole Đurića, majstora sa tridesetogodišnjim iskustvom. Pitanja mu mogu postaviti mejlom keramikadjuric@gmail.com ili na broj telefona 063-764-73-49.

Veoma je bitno i da se planski postave vodovodne cevi, odvodi, i da se ne oštete slavine i tuš baterije prilikom postavljanja elemenata. Posebna stavka je bojler. Kada su puni, oni su obično teški preko 80 kilograma, pa je neophodno da se dobro pričvrste dugačkim tiplovima. Naravno, treba voditi i da se bojler lepo estetski postavi, da ne bude dominirajući element u sredini prostorije.

Majstorske cene su varirajuće od šest do 15 evra, za kvadratni metar lepljenja pločica.  Najbolje je naći kvalitetnog, a jeftinog keramičara i vodoinstalatera. Međutim, zbog velikog odliva majstora u inostranstvu, ponuda kvalitetnih izvođača je mala. Često ispada da jeftnije, ako se ne štedi na majstoru ,jer je svaka prepravka završenog kupatila skupa.

Kada ste našli i rezervisali majstora, idite u kupovinu keramičkih obloga. Dosta proizvođača nudi u svojim salonima ili katalozima serije pločica u već datim kombinacijama i mogućnosti je bezbroj. Postoje neka osnovna pravila i smernice koje vam mogu pomoći pri izboru.

Ukoliko imate prostrano kupatilo birajte veće pločice

Veličina, oblik, materijala, boja i završna obrada su jako važni pri kupovini. Međutim obratite pažnju na tehničke karakteristike, kao što su otpornost na mlaz, klizanje, procenat upijanja vlage, tvrdoća, debljina i dimenzije, koje pločice svrstavaju po klasama od prve do treće.

  • Pločice prve klase moraju imati garanciju i na njihovoj ambalaži su istaknuti osnovni podaci kao što sukalibar, boja, serija i datum proizvodnje. Ukoliko imate prostrano kupatilo birajte veće pločice – za „Urbane strane“ priča Nikola Đurić, majstor sa višedecenijskim stažom.

Praktično i estetski je optimalno kombinovati dva do tri tipa pločica. Ako odlučite da koristite bordure i mozaik, onda se potrudite da ih kombinujete sa neutralnim tonovima.

  • Ukoliko pravite kombinaciju zidnih i podnih pločica prema dimenzijama imajte na umu da je uklapanje njihovih fuga. Ako je fuga između pločica šira, obratite pažnju na modularnost pločica koje se uklapaju – priča Đurić, savetujući da ako u kupatilu nema dovoljno prirodnog osvetljenja, ili je sam prostor skučen, biraju svetliji tonovi.

Male fuge na pločicama dobijaju se samo ako se biraju laserski sečene pločice sa ravnim ivicama. Ukoliko su pločice sa zaobljenim ivicama, fuga mora biti široka, bar dva-tri milimetra. Fuge mogu biti bele ili bež, ali sada se mogu kupiti i „olovke“ u boji, kojima se stare fuge (sa kojih ne može da se skine buđ) mogu pokriti.

LIČE NA PARKET

Zanimljive su i keramičke pločice koje imitiraju parket i brodski pod, a mogu se postaviti i u drugim delovima stana. Uvek treba paziti da se takav pod ne dodiruje sa parketom, jer ne izgleda lepo.

Uvek je najsigurnije birati bele sanitarije, jer se lako kombinuju sa plavim, zelenim, žutim i pločicama ostalih boja. Međutim, sada su moderni i plavi lavaboi od stakla, zelene kade i ormarići boje drveta, pa treba voditi rečuda da uvek budu u kontrastu sa bojom pločica.

Ukoliko su, međutim, sanitarije bele i pločice neutralnih boja, obavezno u kupatilu treba nabaviti dekor koji će razbiti monotoniju. To mogu biti zavese za tuš kabinu, prostorke ili ogledalo, koje treba da bude centralni deo toaleta.

Autor bloga
Broj članaka 35

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Slični članci

Unesite pojam za pretragu i pritisnite enter. Pritisnite ESC za izlaz.

Nazad na vrh