Lepenski Vir i srpski vampiri u galeriji „Polet“

U nedelju 03. juna u 20 časova, u prostorijama Kafea-galerije „Polet“ (Cetinjska 15), biće upriličena promocija romana „Kal juga“. U pitanju je istorijski roman sa elementima folklorne fantastike i trilera, koji predstavlja prvi deo trilogije o Lepenskom Viru. U romanu se kombinuju dva istorijska i narativna toka (jedan pisan u prvom, drugi u trećem licu), koje deli period od 250 godina. Iza romana stoji izdavačka kuća Strahor, koja već nekoliko godina sa uspehom objavljuje romane iz oblasti fantastike i nacionalne istorije. Na promociji će, pored autora, govoriti i pisac i vlasnik izdavačke kuće Strahor, Aleksandar Tešić, kao i istoričar i stručnjak za teme o srpskim vampirima, Ivan Nešić.

kal_juga_naslovna
Naslovna strana knjige „Kal juga“

Promocija romana organizuje se u okviru 5. po redu Festivala fantastične književnosti Art-Anima, koji se od 2014. godine bavi promocijom domaće i inostrane književne fantastike kod čitalaca u Srbiji i regionu. Organizator i prvi čovek festivala je Dragoljub Igrošanac, vlasnik i urednik portala Art-Anima.

Po rečima Mladena Milosavljevića, autora romana, odluka da napiše baš ovakav romana nastala je najviše iz želje da se pažnja eventualno šire javnosti skrene na manje poznate istorijske događaje. Velika većina istorijskih romana domaćih pisaca posvećena je temama o kojima se već mnogo zna. O periodu vladavine Nemanjića, Ustancima pod Karađorđem i Milošem, Prvom i Drugom svetkom ratu, kao i potonjoj krizi tokom devedesetih godina prošlog veka, pisano je puno. Ipak, svega nekoliko romana posvećeno je dešavanjima u takozvanoj „Kraljevini Srbiji“, koja je postojala u periodu od 1717 – 1739. godine. Bio je to period između dve velike seobe (prva 1690 i druga 1740) kada je, po ondašnjim popisima, na ovim prostorima živelo jedva 40 000 Srba. Tada su, od strane austrijskih vlasti, na našim prostorima zabeležena i prva verovanja u vampire, a izveštajima o njima obišli su svet i uzburkali javnost. Uostalom, i sama reč vampir ušla je u svetske rečnike na osnovu jednog događaja iz ovog perioda, koji Milosavljević opisuje u svom romanu.

Sa druge strane, o otkriću Lepenskog Vira, jedninog arheološkog nalazišta na svetu na kome je u kontinuitetu moguće pratiti prelazak iz mezolita u neolit, u književnosti nije pisano gotovo ništa.

 

UKRATKO O ROMANU

Ilustracija 1
Noć pred bitku za Beograd, kada je Eugen Savojski pobedio gotovo tri puta brojniju tursku vojsku zahvaljujući magli koja se iznenada spustila na bojište

Leta 1967. godine, u toku arheoloških radova na lokalitetu Lepenski Vir, grupa arheologa pronalazi ostatke nepoznate civilizacije. Dnevne novine datirane na 16. avgust iste godine, objavljuju senzacionalnu vest o ovom otkriću. Svi su ushićeni i oduševljeni osim Mijata, studenta arheologije i jednog od učesnika iskopavanja. Kako vreme odmiče, on počinje da veruje da su otkrićem nalazišta i neobičnih ribolikih skulptura, arheolozi oživeli nešto mračno, drevno i tajanstveno, nešto što vlasti po svaku cenu pokušavaju da sakriju.

Tačno dvesta pedeset godina ranije, ispred beogradske tvrđave sprema se do tada najveća bitka za Beograd. Snage Austrijske carske vojske, na čijem je čelu vojskovođa i princ Eugen Savojski, opkoljene su od strane višestruko brojnijih Turaka. Iznenada, bojište prekriva gusta magla pod čijim okriljem Austrijanci razbijaju neprijateljsku vojsku. U zoru 16. avgusta 1717. godine, neposredno nakon dobijene bitke, a u znak zahvalnosti što je ostao živ, službenik carske administracije i jedan od najbližih pratilaca Eugena Savojskog, Frombaldo, počinje da vodi dnevnik. Putevi Eugena Savojskog i njegovih pratilaca, volšebno će se ukrstiti sa putevima čuvenog rimskog imperatora Trajana, a vodiće do tajne skrivene na samom dnu tamnih dunavskih virova.

Mijat i Frombaldo, vođeni starim zapisima i neobičnim spletom događaja, na tragu su drevne tajne stare bezmalo osam milenijuma.

 

O AUTORU

Mladen Milosavljević, autor romana

Rоđеn nа Мlаdеncе 1982. gоdinе u Smеdеrеvskој Pаlаnci. Diplоmirао је nа Filоzоfskоm fаkultеtu u Bеоgrаdu, Оdеlјеnjе zа Etnоlоgiјu i аntrоpоlоgiјu. Glаvni је i оdgоvоrni urеdnik Оmаје, kоncеptа pоsvеćеnоg tеmаmа iz оblаsti fоlklоrnе fаntаstikе. Pišе pričе iz оblаsti fаntаstikе.

Оbјаviо је rоmаn Kаl јugа (Strаhоr, 2018), istоriјsku pripоvеst sа еlеmеntimа fоlklоrnе fаntаstikе.

Živi i rаdi u Bеоgrаdu.

 

 

Rođen na Mladence 1982. godine u Smederevskoj Palanci. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, Odeljenje za Etnologiju i antropologiju. Glavni je i odgovorni urednik portala Omaja.rs, koncepta posvećenog temama iz oblasti folklorne fantastike. Snima filmove i piše priče iz oblasti fantastike. Objavio je roman Kal juga (Strahor, 2018), istorijsku pripovest sa elementima folklorne fantastike. Živi i radi u Beogradu.
Broj članaka 12

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Slični članci

Unesite pojam za pretragu i pritisnite enter. Pritisnite ESC za izlaz.

Nazad na vrh