Iznad zida predrasuda – projekat koji daje nadu

Projekat pod nazivom „Iznad zida predrasuda“ osmišljen je kao ideja studenata defektologije da približe svim ljudima znakovni jezik, kao osnovni vid komunikacije gluvih osoba. Ciljano je izabrana pesma “Zavoli”, tekstopisca Baneta Opačića i izvođača Nikole Rokvića, koja nosi duboku poruku. Poruku ne samo za osobe sa invaliditetom, već za sve ljude ovog sveta.

“U svakom kuca srce isto i svako voli život, reci lepu reč, pruži zagrljaj. Tužnim licima, osmeh nacrtaj i svet će biti bolje mesto, za sve nas”.

U kojoj meri će ovaj projekat rasvestiti ionako već programiranu svest, ili produbiti ranu nespoznaje realnosti, jednakosti i nerazličitosti, ostaje da vidimo. Autori imaju dve želje. Da ova borba ne bude donkihotovska, I da će, kako se nadaju, uticati na jedan veliki problem, problem inkluzije u celini.

Jedna od ideja koja se već više godina nameće kao glavna tema reforme obrazovnog sistema jeste ideja o inkluziji, što u ovom slučaju označava uključivanje dece sa smetnjama u razvoju u sistem redovnog školovanja. Velika odgovornost leži na defektolozima, koji su nepravedno na marginama, ne pitaju se, a trebalo bi da su noseća struja u rešavanju ovog problema. Zvuči subjektivno, ali od inkluzije, onako kako je kod nas zamišljena, najmanje koristi imaju upravo oni o čijem se dobru najviše govori – deca sa smetnjama u razvoju.

Ovi mladi ljudi, uskoro diplomirani defektolozi ne žele da ćute. Žele da ukažu na problem i da ga rešavaju. Žele da najviše koristi imaju oni zbog kojih se i školuju, deca i ljudi kojima je pomoć potrebna. Iz tog razloga je projekat “Iznad zida predrasuda”, projekat koji daje nadu. I u ljudskom i u stručnom smislu.

Projekat je realizovan u saradnji sa Školom za oštećene sluhom – nagluve „Stefan Dečanski“. Posebna zahvalnost ide učenicima ove škole, kao i Nikoli Rokviću i Banetu Opačiću, bez kojih ovakav projekat ne bi bio moguć.

I za kraj, kako reče Viktor Igo “Kakve veze ima gluvoća uha, ako um čuje. Jedina prava, neizlečiva gluvoća je gluvoća uma.”

Broj članaka 1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Slični članci

Unesite pojam za pretragu i pritisnite enter. Pritisnite ESC za izlaz.

Nazad na vrh