Hram sagrađen od zlata i mermera

kupola_hrama

Najluksuznija pravoslavna svetinja – Crkva Vaskrsenja Hristovog i Novomučenika u Moskvi

Hram Vaskrsenja Hristovog i Novomučenika u Moskvi je najluksuznije mesto na planeti gde je moja noga kročila. Monumentalno zdanje je podignuto na stogodišnjicu Oktobarske revolucije, kao sećanje na stradanje hrišćana – monaha i vernika. Igrom slučaja, prošle godine, baš u maju mesecu, dan pošto su patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril i predsednik Vladimir Putin presekli vrpcu, ja sam obišao ovu pravoslavnu svetinju.

hram_61m
Pravoslavna bogomolja visoka je 61 metar

Monumentalno zdanje, koje se nalazi u porti Sretenjskog manastira, završeno je za manje od tri godine, odnosno samo 866 radnih dana. Fasada ove pravoslavne svetinje obložena je najkvalitetnijim belim kamenom. Zidove ukrašava 29.000 granitnih ploča koje su ukrašene gravurma, a unutrašnjost hrama blešti od mermera raznih boja. Za dekoraciju tri etaže ugrađeno je čak 4.500 pojedinačnih granitnih ploča. Na 6.530 kvadrata urađeni su mozaici. U klasičnom, ruskom stilu, kupola svetinje sija. Obložena je zlatom.

Dimenzije i visina hrama su jednaki kao kod beogradske Crkve Svetog Marka. Ukupno, luksuzno zdanje ima oko 10.000 kvadrata. Međutim, za razliku od naših bogomolja, koje uglavnom imaju kriptu i prizemlje, ova ruska crkva ima šest etaža koje su tematski podeljene.

Gornji hram je u čast Hristovog Vaskrsenja i novih mučenika i ispovednika Ruske crkve. Donji deo crkve zove se po Svetom Jovanu Krstitelju i dvanaest apostola. Za ovaj, molitveni deo objekta, naručeno je 47 ikona. Većina je urađena u rusko-vizantijskom stilu. Freske na zidovima nisu oslikane, već su mozaici. U središtu objekta se nalazi krstionica koja izgleda kao iz bajke. I ona je ukrašena mozaicima po modelu starih vizantijskih crkava. Na dva sprata, na dnu novog hrama, otvoriće se javni obrazovni i omladinski centar. U planu je da se unutar crkve nalaze dva muzeja.

hram2
Svetinja od temelja do krova završena za 866 radnih dana

Na svetinji su ispisana imena 1.760 mučenika koji su tokom 20. veka stradali zbog vere. A tu su prebačene mošti Svetog velikomučenika Ilariona (Troicki).

Ceo objekat sija. Sve miriše na novo. Korišćeni su najkvalitetniji materijali za podove, zidove i stolariju. Na zidovima se nalaze mozaici. Delovi mozaika su od zlata. Nijedan srpski hram ne deluje dako luksuzno. Pa čak ni onaj na Oplencu.

Tokom službe hram je pun vernika. Interensatno, uglavnom su to dame, koje u svetinji, što je obavezno, imaju maramu na glavi. Ono što još više čudi, to su uglavnom mlade devojke.

Novpodignuti hram brzo se pozicionirao na info portalima. Crkva se našla na elektronskim turističkim mapama.

 

Unutrašnjost dekorisana sa 4.500 kamenih gravura

SAVREMENO ZDANJE

Da se izgradi Hrama Vaskrsenja Hristovog i novomučenika, odlučeno je 3. marta 2011. godine. U decembru 2012. godine završen je konkurs za idejni projekat. Među desetinama pristiglih rešenja pobedilo je ono koje je ponudio arhitekta Dmitrij Smirnov i umetnik Uri Kuper. Zidanje je počelo 2014. godine, a radovi su završeni prošlog meseca. Tokom gradnje koristile su se moderne tehnologije. Objekat ima sistem centralne klimatizacije, kontrolu osvetljenja, grejanje, audio i video digitalne sisteme.

 

BURNA ISTORIJA

Komunistička vlast 1925. zatvara Sretenjski manastir. Većina pravoslavnih objekata u kvartu Lubjanka je porušena. U porti manastira gde se danas nalazi novootvoreni hram, nalazio se hotel. Na mestu na groblju izgrađena je škola, a u samom manastiru bio je smešten umetnički centar. Zgrada je vraćena Ruskoj pravoslavnoj crkvi 1991. godine.

Autor bloga
Posts created 35

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top