Pijanista koji je oslikao grad

011

Andrej Josifovski: umetnost je intelektualna borba protiv pomodarstva i kiča

Andrej Josifovski Pijanista (28) pre pet godina počeo je sa ukrašava zapuštene zidove širom Srbije. Do sada naslikao je preko 100 murala, od čega polovinu u Beogradu. Ovaj talentovani umetnik  brzo je “osvojio” medije. Objavljeno je stotine tekstova o njegovim radovima.

AndrejJosifovski
Andrej Josifovski

Umetničko ulepšavanje zapuštenih fasada, uglavnom plaća iz svog džepa. Neki od njegovih murala postali su urbani simboli prestonice. Kako kaže, nadležne institucije nemaju razumevanje za uličnu umetnost, iako se ona u mnogim zemljama pokazala kao odličan turistički brend.

Posle osam zajedničkih izložbi, ovaj talentovani urbani momak, 4. oktobra u Ostavinskoj galeriji, u Ulici Kraljevića Marka 8, u 19 časova otvoriće svoju prvu samostalnu izložbu, a njegove radove zainteresovani građani mogu da vide do 7. oktobra.

  • Tematika izložbe su portreti. Time želim da obeležim jedan period. Biće predstavljeno 14 potreta, 12 mojih heroja, buntovnika koji se bore za umetnost i kulturu. Kako umetnik, to doživljavam kao moju intelektualnu borbu protiv pomodarstva i kiča. Do sada moj rad je bio vidljiv samo po fasadama – priča Josifovski.

PIJANISTA

Murali Andreja Josifovskog se prepoznju po potpisu “Pijanista”. Neobičan nadimak dobio je još u osnovnoj školi, kada je pohađao nižu muzičku školu. Vremenom, nadimak se odomaćio, pa ga je on brendirao na svojim umetničkim radovima.

Pored 14 portreta, na kojima se nalaze Lane Gutović, Miroslav Raduljica, Dragan Jovanović, Srđan Timarov, Nikola Kojo, ekipa “Državnog posla”, Sandra Silađev Dinja, Bora Đorđević, Miša Aleksić, Sergej Trifunović… Biće izložena i prekršajna kazna, gde u “ime naroda”, gradskoj inspekciji mora da plati 2.300 dinara za ukrašavanje zidova.

  • Ovom izložbom želim da dam doprinos borbi za povratak pravih vrednosti. Ljudi sa portreta se bave društveno nepopularnim stvarima, a to su umetnost i kultura – objašnjava ovaj umetnik.

Na izložbi će biti prikazana fotografija murala koji je „živeo“ samo tri sata. Toliko je vremena proteklo od njegovog završetka do trenutka kada je prekrečen.

Za dosadašnji rad dobio je brojne prestižne nagrade. Pojedini murali, poput “galeba” i “plivača” su postali simboli prestonice. Napraviti umetničko delo na 200-300 kvadrata je veoma zahtevan poduhvat. Josifovski kaže da je kucao na mnoga vrata, da mu se omogući da napravi alternativnu galeriju na otvorenom i za tu priliku želeo je da dovede najpoznatije svetske umetnike.

Plivač
  • Pozvao bih ih na svoj obraz i oni ne bi tražili honorar. Međutim, ako bi oni došli, bila bi potrebna bar elementarna logistika, da imaju plaćen smeštaj, prevoz, skele, dizalicu i boje. Međutim, nikakvu pomoć nisam dobio – priča Josifovski.

Kako su ga pojedini mediji nazvali “mangup sa sprejom” je master arhitekture i asistent na Arhitektonskom fakultetu. Trenutno pohađa doktorske studije. Pored toga, privatno, kada ga neko angažuje, osmišljava moderna kupatila i stanove.

Autor bloga
Broj članaka 35

Komentari za “Pijanista koji je oslikao grad

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Slični članci

Unesite pojam za pretragu i pritisnite enter. Pritisnite ESC za izlaz.

Nazad na vrh