Trgovi Beograda će zaplesati za Dane Smiljane Mandukić

Udruženje Umetnička Utopija sa velikim zadovoljstvom poziva sve zainteresovane ljubitelje umetničke igre da učestvuju u FLASH MOBU sa kojim će započeti druga po redu manifestacija „Dani Smiljane Mandukić“. FLASH MOB će se održati u nedelju 14. oktobra u podne na tri lokacije, mesta na kojima je koreografkinja živela i stvarala, na početku Knez Mihajlove ulice, Terazijama i Trgu Nikole Pašića. Muziku za plesnu sekvencu potpisuje Jugoslav Hadžić.

Nakon velikog uspeha prvog izdanja manifestacije Dani Smiljane Mandukić koji se održao u junu mesecu prošle godine, projekat se nastavlja ove godine od 17. do 21. oktobra.

Fokus ovogodišnjeg programa je na intergeneracijskom susretu igrača kao i koreografa, otkrivanju procesa saradnje između kompozitora i koreografa, kao i aktivnom promišljanju, kroz predstave i okrugle stolove, mesta savremene igre i igrača nekad i sad.

Na programu će biti predstavljene tri predstave. Premijerno će 17. oktobra u Bitef Teatru biti prikazana predstava „Telo pamti“ Hleb Teatra koja kao osnovno polazište ima susret najmlađih plesača savremene igre sa najstarijim igračima Smiljane Mandukić. Koncept, režiju i dramaturgiju potpisuje Sanja Krsmanović Tasić. Nakon toga 19. oktobra na večernjoj sceni Pozorišta lutaka „Pinokio“ prikazaće se predstava Plesne udruge „Sjene“ iz Šibenika „Madness“ koreografkinje Zorane Mihelčić, a sledećeg dana u Bitef Teatru će biti prikazana predstava Bitef dens kompanije „Prostor za revoluciju“ čiji koncept i koreografiju potpisuje Isidora Stanišić . Nakon svake predstave sledi razgovor sa igračima i autorima.

Deo programa Tribina i okruglih stolova biće održana u Ustanovi kulture „Parobrod“ i započeće projekcijom dokumentarnog  filma „Telo pamti“, u kome su zabeležena svedočanstva igrača Jelice Golubović, Natalije Đorđević, Jovana Despotovića i Dubravke Maletić o njihovom plesnom i životnom putu koji traje od tridesetih godina prošlog veka do danas, uz razgovor sa učesnicima.

Smiljana Mandukić

Tribina „Igra i muzika“ predstaviće prostor za dijalošku platformu kompozitora i koreografa, uz otkrivanje procesa rada na plesnim predstavama, a okrugli stolovi sa temom „Savremena umetnička igra nekad i sad“ i „Pad ili skok? Budućnost savremene umetničke igre u Srbiji” imaće kao cilj mapiranje situacije u kojoj se nalaze stvaraoci savremene igre kod nas, uz promišljenje kreativnih rešenja podrške i razvoja plesne scene.

Poslednjeg dana programa u Bitef Teatru u 19 časova biće organizovana „Soirée à Beba Bee – Večernja kod Bebe Be“ veče posvećeno sećanju na Smiljanu Mandukić uz umetnički program.

Manifestacija i projekat Dani Smiljane Mandukić je važan za sve aktere izvođačkih umetnosti, potreban pre svega zbog edukacije novih naraštaja o ličnosti i delu ove važne koreografkinje, ali i zbog arhiviranja, digitalizovanja i čuvanja od zaborava važnog segmenta istorije i tradicije srpske umetničke igre, kao i zbog vidljivosti i podrške aktuelnim i budućim domaćim umetnicima, igračima i koreografima savremene igre.

Cilj projekta je podsećanje na život i delo Smilje Mandukić, na njenu ulogu i značaj u etabliranju savremene igre kod nas, ali i preispitivanje i kritički osvrt na položaj i situaciju savremene igre u Srbiji u 21. veku, na situaciju savremenih i samostalnih umetnika iz oblasti plesa onda i sad. Podsećamo da je osamdesetih godina Muzička omladina Beograda, pored koncerata klasične muzike i baleta, organizovala i koncerte Beogradskog savremenog baleta Smiljane Mandukić, na kojima su beogradski srednjoškolci bili obavezni da prisustvuju, time ih senzibilišući za savremenu umetničku igru.

Projekat Udruženja Umetnička Utopija i Hleb Teatra je podržan od Ministarstva kulture i informisanja, a partneri na projektu su: Bitef Teatar, UK Parobrod, Pozorište lutaka „Pinokio“, Udruženje baletskih umetnika Srbiji i mnogi drugi.

Smiljana Mandukić (1908-1991), plesačica, koreografkinja i plesna pedagoškinja, jedna je od začetnica savremene umetničke igre kod nas. Rođena je u Beču, ali je živela i stvarala u Beogradu. Osnovala je i vodila preko tri decenije plesnu trupu Beogradski savremeni balet Smiljane Mandukić u okviru koje je ostvarila više desetina vrednih koreografija. Autorka je knjige „Govor tela“ o svom konceptu rada na pokretu. Njen umetnički i pedagoški rad obeležio je mnoge stvaraoce i pedagoge savremene umetničke igre kod nas. Od 2012. godine Udruženje baletskih umetnka Srbije – UBUS dodeljuje nagradu „Smiljana Mandukić“ za najbolju interpretaciju savremene igre.

 

Naslovna fotografija: Nino Šolić

Broj članaka 43

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Slični članci

Unesite pojam za pretragu i pritisnite enter. Pritisnite ESC za izlaz.

Nazad na vrh