Ulične umetnice i umetnici sa decom iz „Svratišta“ oslikavaju „Šesnaesticu“

Dečja radionica festival Rekonstrukcija 2018_photo credit Marija Konjikušić (3)

Umetnički kolektiv „Street Smart“ će prvog vikenda novembra okupiti istaknute beogradske ulične umetnike i umetnice u Cetinjskoj 15a. Junk, Hope, Jana Danilović, Nikola Mihajlović, Studio Kriška i Bong će uz podršku dece iz „Svratišta“ oslikavati zidove kafe-bara „16“, koji se nalazi na novoj, pomenutoj, lokaciji. 

U subotu i nedelju, 3. i 4. novembra, od 12 do 17 časova svi zainteresovani sugrađani i sugrađanke, moći će da posmatraju umetnice i umetnike tokom procesa nastajanja murala. Oni će, takođe, održatii radionice za mališane iz „Svratišta“, a njihov rezultat biće zajednički umetnički rad na jednom od zidova.

U nedelju će tokom oslikavanja DJ podršku pružiti Cash, i sam ulični umetnik i član kolektiva „Paint kartel“.

„Ulična umetnost je za decu koja žive na ulici prvi susret sa umetnošću uopšte i kao takva je veoma značajna za njih, jer ne predstavlja samo estetsku kategoriju, već nosi snažnu poruku“, ističu organizatori iz „Svratišta za decu“.

„Svratište za decu“ je jedino mesto u Beogradu namenjeno deci koja žive i rade na ulici. Socijalno preduzeće, kafe-bar „16“ otvoreno je sa ciljem da pruži podršku bivšim korisnicima Svratišta nakon što napune 16 godina i predstavlja svojevrsnu priliku za dodatnu edukaciju, sticanje novih veština i mogućnost formalnog zapošljavanja. Pre svega, to je još jedna sigurna lokacija za decu koja žive i rade na ulici.

„Mnogo nam je drago što ovom umetničkom akcijom možemo da doprinesemo divnoj, plemenitoj priči koju čine Svratište i Šesnaest. Voleli bismo da nastavimo da radimo sa decom i mladima koji su oko njih okupljeni i još više im približimo umetničke prakse na ulici. Tako da će ovo biti samo prva u nizu sličnih akcija“, poručuju iz organizacije „Street Smart“.

Oslikavanje kafe-bara „16“ podržala je „Roma Company“. „Roma“ se zalaže za održivo poslovanje i nastoji da pomogne zajednici, i kao takva, prepoznala je važnost događaja i donacijom materijala doprinela ovoj umetničkoj i humanoj akciji.

Za više informacija:

https://www.facebook.com/ kafebar16

https://www.facebook.com/ SvratisteBeograd

https://www.facebook.com/ streetsmartbelgrade

 

Foto: Marija Konjikušić

Broj članaka 4

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Slični članci

Unesite pojam za pretragu i pritisnite enter. Pritisnite ESC za izlaz.

Nazad na vrh