Predstava „Istrajnost“ inspirisana dramom „Parobrod Istrajnost” Šarla Vildraka – subota, 16. mart, u 20 časova

predstava_istrajnost

„Istrajnost” se bavi aktuelnim problemima u našem društvu: nedostatkom persprektive, željom za uspehom, slobodom, porodicom, (ne)sigurnošću. Da li su te želje u konfliktu sa sredinom iz koje potiču ili je to samo izgovor slabih? Tu je i pitanje zajedničkog nasleđa balkanskih naroda – kako negiranje zajedničke jugoslovenske prošlosti utiče na pojedinca? Ima li sreće ako se ne ode odavde? Da li je ljubav dovoljna da nas veže za neko mesto? Da li smo dovoljno hrabri da joj se prepustimo? „Istrajnost” ne daje odgovore i ne nudi rešenja. Ona poziva gledaoca da hrabro zaroni u dubine svoje duše. Možda će tamo sam naći odgovore.

SIŽE

Dva brata koja su sticajem okolnosti bila razdvojena, odlučuju da zajedno emigriraju u Ameriku usred ekonomske krize. Jan i Siniša nalaze se u Trstu sa namerom da se ukrcaju na brod „Tenacity”, koji treba da ih odvede na drugi kraj okeana. Međutim, tek što su stigli u luku, shvataju da zbog kvara na motoru ne mogu da nastave svoj put. Tako će provesti tri nedelje u kafani „Vera” – nekoj vrsti poslednje jugoslovenske ambasade na itaijanskom tlu – u društvu zavodljive Selme i nesrećnog pijanice Đura.

REČ REDITELJA

„Istrajnost” je nastala u tromesečnom procesu kolektivnog rada gde su svi članovi umetničkog tima, kroz unapred pripremljene improvizacije, kreirali materijal koji danas sačinjava predstavu „Istrajnost”. Ovaj način rada predstavlja rezultat kontinuiranog istraživanja (kroz produkcije i radionice) umetničkog tima teatra Le Studio. Od originalnog komada Šarla Vildraka, kojim smo bili inspirisani, sačuvan je samo osnov: početna situacija i likovi. Čin kreacije odvija se direktno na sceni, počevši od improvizacija. To nam je dozvoljavalo da biramo one najkomleksnije momente u odnosu između likova, možda one autentičnije, u svakom slučaju savremenije od onih koji se nalaze u prvobitnom tekstu. To je istovemeno dozvoljavalo da scene učinimo vizuelno bogatijim.

 

Kooprodukcija: Kroz prozor # Fabrika (teatar Le Studio) i Puls teatar, 2015.

Režija i dizajn svetla: Jean-Baptiste Demarigny
Glume: Mirko Jokić, Biljana Mutavdžić, Jean-Baptiste Demarigny, Aleksandra Obradović i Marko Petrović
Scenografija i video: Sanja Maljković
Tehnička podrška: Bojana Đuričić i Ivan Bobun
Grafički dizajn: Sanja Karić

Broj članaka 3

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Slični članci

Unesite pojam za pretragu i pritisnite enter. Pritisnite ESC za izlaz.

Nazad na vrh