Vremenska kapsula – Tržni centar Tranzicija

tc_carina1_290319_tw630

Kameni spomenik narodnom heroju Viktoru Bubnju, rano preminulom generalu JNA, preživeo je sva dosadašnja tranziciona iskušenja – blagodareći činjenici da nije zanimljiv trgovcima sekundarnim sirovinama. Tržni centar u novobeogradskoj Ulici narodnih heroja, kod Carine, pred kojim je spomenik podignut, međutim, suštinski je promenio ponudu: od onoga što se mislilo da treba prosečnom čoveku, do onoga što nameće (pametna?) sila tržišta.

Osamdesetih godina, tu je bila samoposluga PKB, sa kasama NCR (ona firma što sada u Beogradu zapošljava u kol-centru) i sa mlinovima za kafu, zatim, malo iznad, Investbanka sa strogim službenicama, hrvatska mesara Gavrilović (sa čuvenom zimskom salamom), prodavnica obuće Borovo (takođe iz SR Hrvatske), knjižara Šumadija i restoran City.

Da, kafana sa nazivom na engleskom, u kojoj su često podmirivali potrebe za kalorijama i za poslovnim ručkovima članovi Saveza komunista, rukovodioci Građevinskog preduzeća „Novi kolektiv“, čije su kancelarije bile iznad. Tu negde je bio – i ostao – famozni Infostan (ko veruje da prethodne generacije nisu proklinjale objedinjeni sistem naplate komunalija, neka pogleda pažljivije seriju „Bolji život“).

Osim Infostana, sve ostalo – nije ostalo.

Sada su u tržnom centru kod Carine – četiri kladionice, dve samoposluge, pekara, knjižara koja prodaje udžbenike, prodavnica zdrave hrane, lokal „Švercer bar“, fakultet i srednja škola.

U podrumu su i luksuzne prostorije u kojima se održavaju svingerske žurke. Levo od tog ulaza ispisan je, latinicom, grafit: „Smrt ustašama“.

Jedan lokal, desno od nekadašnje Šumadije, danas je prazan i očekuje zakupca. Ko li bi tu mogao da dođe?

tc_carina_290319_tw630
Narodni heroj Viktor Bubanj je, posle svega, imao sreće

 

Preuzeto sa eKapija

Posts created 18

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top