Ovo je posao budućnosti u Srbiji: Uz malo strpljenja stiže lepa zarada!

sadnice_orah_plod

Želite da pokrenete sopstveni biznis, ali niste sigurni u kom pravcu da krenete? Imamo jedan zanimljiv poslovni predlog za vas, koji zahteva samo malo strpljenja, a Srbija je više nego povoljno tlo za njega!

Srbija je poznata kao veoma plodna zemlja, barem kada je poljoprivreda u pitanju. Osim pšenice, šljive, suncokreta, jabuka, kukuruza, šljive, kao i domaćeg mesa, u poslednje vreme među privrednicima su sve popularnije sadnice oraha!

Srbija se prostire na 8.840.000 hektara, od čega je 5.734.000 hektara površina poljoprivrednog zemljišta. Drugim rečima, to je 70 procenata teritorije naše zemlje ili vam čak 0,56 ha po jednom stanovniku. Važan faktor za sve poljoprivrednike je i to što je umereno kontinetalna klima, koja vlada kod nas, jako povoljna po useve. A konkretno, predstavićemo vam poslovnu logiku orašara, kao i zašto ih je u poslednjih godinu dana sve više u Srbiji.

Sadnice oraha u nabavnoj ceni stoje između sedam i osam evra po komadu, dok je prodajna cena po kilogramu od pet do 11 evra. Međutim, orah je poznat kao biljka, čije gajenje zahteva strpljenje i malo veću površinu. Tradicionalne sadnice oraha najčešće posle desetak godina daju ozbiljnije prinose, koje omogućavaju jako pristojnu zaradu, a neke punu rodnost dosežu i tek posle dve decenije. Ali, poslednje sezone na srpsko tržište su zakoračile nove, modifikovane sorte koje znatno brže rađaju i višestruko su isplativije od tradicionalnih vrsta oraha. Dobar primer takve sadnice oraha je sorta Čendler, koju su godinama usavršavali turski i američki naučnici. Naime, orašari, ali i drugi privrednici se sve češće okreću baš Čendleru i to iz više faktora. Za početak, sadnica Čendlera košta isto kao i sadnice tradicionalnih vrsta oraha (između sedam i osam evra). No, Čendler plod donosi znatno brže. On prve plodove izbacuje i već u prvih par godina, ali za prinose koji mogu da vam posluže za realnu komercijalnu upotrebu  morate sačekati barem kraj četvrte godine, što je manje – više duplo brže nego kad je standardni orah u pitanju. Tako da se puna rodnost može očekivati već posle deset godina uzgoja. Još jedan veliki plus koji nude sadnice Čendlera je taj što zauzimaju mnogo manje prostora nego konvencionalne sorte. Čendler je mala biljka, koja raste do pet metara, ili drugim rečima – na mesto jedne standardne sadnice oraha mogu da stanu čak tri Čendlera. Kad se svi ovi faktori uzmu u obzir, jasno je da je Čendler višestruko isplativiji nego sađenje klasičnih sadnica oraha, pa nije ni čudno što se privrednici iz Srbije sve češće odlučuju za njega, odnosno orašarstvo generalno. Ako razmišljate o sopstvenom biznisu, a sve ovo vam zvuči zanimljivo, uzmite digitron u ruke i izračunajte koliko ulaganja je potrebno za koliku zaradu. Ko zna, možda zaista završite kao orašar.

 

Broj članaka 43

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Slični članci

Unesite pojam za pretragu i pritisnite enter. Pritisnite ESC za izlaz.

Nazad na vrh