E prime: Iz hobija do ozbiljnog biznisa!

E-prime_2_new

Električni bicikli su iz godine u godinu sve popularniji širom planete, a i na domaćem terenu njihova popularnost je sve veća i veća, kao i sama potražnja. Prema nezvaničnim informacijama u EU se godišnje proizvede nešto preko dva miliona električnih bicikala i gotovo svi oni sa lakoćom nađu put do svojih kupaca. Sa rastom prodaje raste i broj kompanija koje se uključuju u njihov razvoj i proizvodnu, tako da je tržišna trka sve zanimljivija.

I Srbija ima svog proizvođača električnih bicikala – kompaniju E prime. Ista je nastala sticajem okolnosti, odnosno iz hobija njenih vlasnika da naprave nekoliko prototipova električnih bicikala za svoje potrebe. Kako su se prototipovi pokazali odlično u praksi, tako je usledilo njihovo izlaganje na sajmu automobila i motora u Beogradu pre tačno 5 godina kada su isti izazvali veliko interesovanje potencijalnih kupaca i medija. Ljubav prema električnim biciklima i hobi ubrzo su postali posao, a prvi komercijalni modeli su napravili odličan uspeh na tržitu. Ostalo je sada već u neku ruku istorija i jedna veoma zanimljiva priča.

Sajam te 2015godine je u neku ruku bio uvertira za kompaniju E prime i jasan pokazatelj da je moguće kreirati i proizvesti odlične i veoma konkurentne električe bicikle u Srbiji. Angažovani su vrhunski dizajneri, konstruktori, zavarivači, elektroničari i mehaničari i ubrzo je krenula serijska proizvodnja. Danas kompanija proizvodi 5 modela električnih bicikala i dva modela tricikla, a radi se i na kreiranju prateće opreme. Ključna stvar pored vrhunskog kvaliteta proizvoda je i činjenica da su svi proizvodi dizajnirani i konstruisani u Srbiji, kao i da se proizvode na teritoriji naše zemlje.

E-prime_3_new

Dobra percepcija E prime električnih bicikala od strane domaćih kupaca uticala je na to da se dobar glas čuje i u regionu pa je tako od nedavno E prime bicikle moguće kupiti i u susednim državama. Primera radi trenutno se realizuje porudžbina električnih bicikala za Komunalnu policiju grada Kotora koji imaju kompletnu svetlosnu i zvučnu signalizaciju. Još lepša vest je da je na ovogodišnjem EuroBike sajamu održanom u Nemačkoj E prime veoma ozbiljno nastupio što je impliciralo da se za E prime bicikle čuje i na prostoru celokupne EU. Rezultat koji je doneo EuroBike sajam je taj da E prime električne bicikle sada isporučuje i na prostore Belgije, Engleske, Francuske, Italije…

“Naš potencijal je ogroman, a što je najvažnije imamo jasnu viziju u kom pravcu će se razvijati električni bicikli u svetu, kao i u kom smeru mi moramo da idemo sa proizvodnjom i budućim nastupima na tržištu kako bi ostali zanimljivi i konkurentni potencijalnim kupcima. U dosadašnjem poslovanju susretali smo se sa brojnim izazovima: od problema sa proizvođačima pojedinih delova, malog lagera sirovina u Srbiji, nedostatka kadra, nedostatka svesti o električnim biciklima, niskoj platežnoj moći kupaca do problema u distribuciju. Na naše zadovoljstvo veliku većinu smo prevazišli ili smo na putu dobrih rešenja.”– izjavio je Milan Manojlović ispred kompanije E prime.

Ključni problem, problem podizvođača određenih delova je prevaziđen investiranjem u veliki broj mašina i alata sa kojima E prime inhouse proizvodi najveći deo komponenata koji sačinjavaju gotov proizvod, dok će problem cena uskoro biti rešen lizingom, koji se očekuje da će biti moguć od početka sledeće godine. Ovakvim potezom otvara se prostor da se električni bicikl koristiti po ceni od par hiljada dinara mesečno i da se time uštedi mnogo troškova koji proizilaze u korišćenju vozila sa unutrašnjim sagorevanjem koji će u narednim godinama biti redukovan ili (vrlo moguće) zabranjen.

E-prime_1_new

“E prime ima velike planove za godine koje dolaze i gotovo smo sigurni da ćemo uspeti da ih realizujemo. Kada to kažem na prvom mestu mislim na veći prodor na EU tržište, zatim i na mogućnost kupovine na lizing, kao i na beskamatne kredite. Trenutnutno postoji povećana zainteresovanost kuriskih službi za kupovinu modela za dostavu lakih pošiljki i brze hrane, kao i hotela koji žele da kupe bicikle za svoje goste kako bi upotpunili svoju turističko/ugostiteljsku ponudu. Nama se budućnost smeši, to je sigurno.”– izjavio je Srđan Stoponja ispred kompanije E prime.

Iz kompanije E prime kažu da je nagrada “Najbolje iz Srbije 2019” u kategoriji “Brend u usponu” došla u pravom trenutku i da predstavlja refleksiju svega što je urađeno u prethodnom periodu. Za ceo E prime tim ona je podstrek za nove poslovne izazove, ali i velika obaveza da se kvalitet održi na najvišem nivou i bude u korak sa globalnim tokovima na ovom polju. U tome će kompaniji E prime dosta pomoći i novi proizvodni pogon koji je nedavno otvoren.

Više o kompaniji E prime možete saznati na ovom link-u.

Broj članaka 43

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Slični članci

Unesite pojam za pretragu i pritisnite enter. Pritisnite ESC za izlaz.

Nazad na vrh